България улеснява издаването на визи за етнически българи от Украйна

10-02-2015

България улеснява издаването на визи за етнически българи от Украйна, които напускат районите на военните действия, съобщиха от Министерство на външните работи.

Във връзка с нарастващия брой мобилизирани в рамките на провеждащата се вълна на мобилизация в страната, българското правителство следи с особено внимание настроенията сред малцинствата. Това стана ясно от съобщение, публикувано във „Фокус”.

'В постоянен контакт сме с българските дипломатически представителства в Украйна – Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса, както и с украинските власти, за изясняване на случващото се'. Това съобщиха от пресцентъра на правителствената информационна служба.

„Разчитаме, че властите в Украйна няма да допуснат нарушаване на принципа на пропорционалност при определяне на броя на подлежащите на мобилизацията в местата с компактно българско население и ще предприемат необходимите действия за предотвратяване на напрежението в районите с българско или друго малцинство”. Позицията на българската страна е заявена категорично пред украинския посланик в София.

Въпросът ще бъде поставен пред украинската страна и по време на предстоящото посещение на министъра на външните работи на Украйна Климкин в България.

Във връзка усложнената хуманитарна обстановка МВнР подготвя решение за предоставяне на хуманитарна помощ за етническите българи в Украйна. В същото време вече са изпратени указания до Посолството в Киев и Генералното консулство в Одеса да улеснят издаването на визи за нашите сънародници от района на военните действия.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net