Българите в Букурещ със свой информационен център

12-11-2014

В Букурещ беше открит първият информационен център на българската общност в Румъния.

В новото средище ще могат да се събират всички българи, които живеят, работят или учат в Румъния. Засега веднъж седмично там ще се провеждат срещи, на които нашите сънародници ще обсъждат проблемите и заедно ще честват всички национални, православани и лични празници, информира БНТ.

„За българите в Букурещ смятам, че ще бъде едно средище приятно, където ще могат да се запознаят с доста неща. Можем да им помогнем свързано със законите на Румъния, с това, което е най-изгодно да развиват тук, където могат да работят.”, каза проф. Лука Велчов, който живее в Букурещ.

По време на откриването на центъра стана ясно, че българските православни християни вече пета година се налага да посещават румънска църква. От посолството ни в Румъния обещаха, че ще съдействат за създаването на нов български храм в Букурещ.

Българската общност в Румъния има църква от 1954 година, когато Румънската православна църква преостъпва за ползване на българите храмът „Свети пророк Илия“. През 2009 година обаче румънската партиаршия отнема сградата с мотива, че българската общност е малобройна, а стотици румънци желаят да черкуват във въпросната църква.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net