Излезе комикс на романа "Под игото"

17-12-2019

„Под игото” в комикс – необичайното издание с твърди корици е в лимитиран тираж от 100 екземпляра. Рисунките са дело на французина Жак Наре и са от края на 60-те години на миналия век, когато Наре посещава България.

Били са публикувани в 135 броя на френския вестник „Юманите”. За да стигнат до съвременното издание, са сканирани и преработени.

Съставител и издател на комикса е арх. Орлин Неделчев.

Идеята му била подхвърлена от негов съратник – любител на комиските, от Русе: „Той беше споделил преди три години, че по време на някакво изследване е попаднал на интервю в списание „БТА Паралели” от 1970 г. с един френски художник, който видите ли, е бил нарисувал комикс по романа на Иван Вазов – „Под игото”.

Наре дори признава, че със съпругата му са дошли в България и няколко дни са пребивавали в страната, за да видят архитектурата, носиите, дори антропологичния типаж на героите, които Вазов описва в своя роман. И така по-късно измежду страниците на френския вестник – до илюстрациите за кучето Пиф и мистериите на Лондон, се появяват и сцени от Вазовия роман.

Неделчев разказа, че начинанието му е срещнало много препятствия: „Стана трудно, в продължение на три години бяха непрестанни кореспонденции. Разбрах, че всъщност „Юманите” не притежават рисунките. Художникът и съпругата му няма преки наследници.

Правата са оставени по европейското законодателство на разпореждане на министерството на културата на Франция”.

Въпреки това успява да се добере до тях и днес всички рисунки на „Под игото” от септември 1969 г. до март 1970 г. са събрани на едно място.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net