Любопитно  /  Любопитно

Показаха най-стария скелет на хоминид
08-12-2017
Статия Любопитно

Учени представиха в Йоханесбург тази седмица най-стария в света, а и най-пълния скелет на хоминид, наречен Малката стъпка, съобщиха Франс прес и в. 'Дейли мейл'.

Скелетът носи това име заради малките костици на стъпалото, открити от Рон Кларк в пещерите Стеркфонтейн край Йоханесбург през 1994 г. Фосилът беше датиран на 3,67 милиона години.
Сега, две десетилетия след като бяха открити останките, университетът на Уитуотърсранд в Йоханесбург представи практически пълния скелет на австралопитека. Той ще помогне на специалистите да изучат как се е движил хоминидът, да определят как е изглеждал и как е еволюирал човешкият вид.
Малката стъпка е женски екземпляр на около 30 години, представител на вида Автралопитекус прометеус. Той е живял приблизително по същото време като Австралопитекус афаренсис - вид, чиито най-прочут фосил Луси беше открит в Етиопия.
И двата вида са притежавали човешки и маймунски черти, но с различни характеристики. Самата Луси е живяла около 500 000 години по-късно.
Възрастта на Малката стъпка е свидетелство, че видът на Луси не е единственият, от който е възможно да са произлезли по-късни членове на човешкото родословно дърво.

Източник: Дарик Нюз