В САЩ ще наблюдават пълно слънчево затъмнение за първи път от 100 години

21-08-2017

В САЩ се готвят за пълно слънчево затъмнение, което ще бъде наблюдавано в цялата страна на 21 август. Такова явление се появява за първи път от близо 100 години и съответно – подготовката за него тече с пълна сила.
За два часа явлението ще се наблюдава в 14 щата. Мрак посред бял ден, звезди и планети в небето и красива слънчева корона ще зарадват над 12 милиона американци, които живеят в териториалния пояс, където ще се наблюдава затъмнението. Към тях обаче ще се присъединят още милиони.
Астрономи вече издигнаха във въздуха балони със специална техника за наблюдение на слънчевото затъмнение. Продуценти на филми и реклами се разполагат на ключови места, за да заснемат идеалните кадри за бъдещи проекти.
В щата Орегон вече са продадени всички къмпинг места, а охраната по плажовете е засилена. В малкото градче Дипо Бей, което е едно от местата, което може да предостави най-красива гледка към явлението, има обособени специални туристически зони, които дават подробна информация за явлението, както и безплатни очила за наблюдение. Местните власти са мобилизирали целия си ресурс за осигуряване на сигурността на жителите на града и на туристите, които са пристигнали специално за случая.
Майкъл Лаваш-турист: „Досега не съм наблюдавал слънчево или лунно затъмнение и много исках да се насладя на този вълшебен момент именно от брега на Орегон. Надявам се да бъде специално“.
Освен на слънчевото затъмнение, туристите в Дипо Бей ще могат да се порадват и на плажовете и китовете, отбелязват местните. Бреговата охрана е мобилизирала доброволци, които да бъдат на разположение на туристите по плажовете през цялото време. Дипо Бей ще бъде един от първите градове в САЩ, които ще станат свидетели на затъмнението.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net