Изследователи откриха сандък, който може би съдържа 4 тона нацистко злато

24-07-2017

Служители на британската компания 'Адвансд марин сървисиз' откриха край бреговете на Исландия сандък със злато на потънал германски кораб от началото на Втората световна война, пише в. 'Сън'. В сандъка, открит в пощенското помещение на товарния кораб 'Минден' може да се намират до 4 тона злато, за което се смята, че е било откраднато от банки в Южна Америка.
Компанията, която твърди, че находките принадлежат на открилия ги, иска да отнесе златото във Великобритания и е поискала от исландското правителство разрешение да пробие дупка в корпуса на кораба и да вдигне сандъка на повърхността. Очаква се исландски служители да дадат становище чия собственост е златото, което се намира в Атлантическия океан на 190 км (120 мили) югоизточно от Исландия.
Корабът 'Минден' е потеглил от Бразилия на 6 септември 1939 г., дни след избухването на Втората световна война. Смята се, че златото е било доставено от сътрудници на 'Banco Germanico', дъщерно подразделение на Германската дрезденска банка. На 24 септември същата година корабът е забелязан от британските крайцери 'Дънидин' и 'Калипсо'.
По заповед на Адолф Хитлер капитанът на 'Минден' го потапя, вместо да позволи товарът му да бъде конфискуван. Екипажът е спасен от кораба 'Дънидин', който го отвежда в британска военна база.

Източник: БНТ

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net