Любопитно  /  Любопитно

Представители на най-старата човешка цивилизация са живели във Врачанско
09-06-2017
Статия Любопитно

Представители на най-старата човешка цивилизация са живели във Врачанско преди близо 9 хилядолетия, още в средата на каменната ера. Това показва уникално научно откритие, с което започва новият археологически сезон в района. Доказателствата са основани на радиовъглероден анализ на артефакти от праисторията. Засега това са най-старите находки, намирани по българските земи.
Праисторическият олтар с положени в него огромни еленови рога, който беше археологическата сензация на сезон 2011-2012, сега отново е център на внимание. Той беше изваден от земята в непокътнат вид и дава богат материал за изследване. С финансовата помощ на университета в Тюбенген са направени два радиовъглеродни анализа на части от рогата, които дават категорична датировка на този артефакт.
Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца: 'И тъй като вече от праисторическия обект край Оходен имаме дати, те са – виждате цифрите – 5700-5800, този глинен олтар с три черепа на елени очевидно обредно съоръжение, попада в по-ранен период - 6750-6640 година преди Христа.
Това означава, че праисторическото селище край Враца е било обитавано не от ранния неолит, а от късния мезолит, уточняват експертите.
Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца: 'За първи път в България имаме уникалния шанс за проследим прехода между среднокаменната епоха и новокаменната епоха'.
Археологическите разкопки в местността Валога край Враца продължават и това лято с подкрепата на Министерството на културата.

Източник: БНТ