Шофьорите в Европа са точно седем типа

04-09-2015

Независимо дали става дума за лятна почивка или пътуване към работното място времето, което хората прекарват по пътищата, може да бъде стресиращо преживяване.

Според проучване на социални психолози има седем различни начина, по които хората реагират при взаимодействие с други шофьори на пътя. Те се определят в зависимост от това как се справят с несигурността и собствените си чувства.

1. Учителят: изпитва нужда да е сигурен, че другите шофьори са разбрали грешката, която са извършили на пътя, и очаква признание за усилията си да учи другите.

2. Всезнайкото: той мисли, че е заобиколен от некомпетентни глупаци и постоянно крещи на другите шофьори, докато седи защитен в собствената си кола.

3. Състезателят: изпитва нуждата да е преди другите шофьори и се дразни, когато някой друг шофьор му застане на пътя. Той ускорява, когато някой се опита да го изпревари, или пък затваря пролуката, така че никой да не може да го задмине.

4. Наказателят: иска да накаже останалите шофьори за всяка грешка на пътя. Може дори да излезе от колата си и да се приближи агресивно към колата на другия шофьор.

5. Философът: приема лесно грешното поведение и се опитва да го обясни. Успява да се владее и не показва много емоции.

6. Въздържателят: не приема грешките на другите шофьори лично, но все пак не пренебрегва опасностите.

7. Беглецът: слуша музика или говори по телефона, за да се изолира. Бегълците се разсейват, така че да не им се налага да си взаимодействат с другите шофьори на пътя. Това на първо място е стратегия за избягване от разочарования.

Дефинирането на различните типове шофьори е резултат от първата част на съвместния проект, който прави качествена оценка на поведението на шофьорите чрез фокус групи и задълбочени интервюта. Целта на това проучване на LSE и Goodyear е да се определи как шофьорите си взаимодействат и си оказват взаимно влияние при движение на пътя.

Източник: БГНЕС

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net