Любопитно  /  Любопитно

В 10.42 часа днес наблюдаваме частичното слънчево затъмнение
20-03-2015
Статия Любопитно

Очакваното от астрономи и любители частично слънчево затъмнение започва точно в 10 часа и 42 минути и ще продължи малко повече от два часа.

От територията на България и по-голямата част от Европа явлението ще се наблюдава само като частично закриване на Слънцето от Луната. Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан. Жителите на Норвегия и Швеция, ще видят закрито Слънцето на 90 процента, а в България - на близо 50 процента, в максималната си фаза в 11 часа и 49 минути

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, Фарьорските острови и архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение (където затъмнението ще продължи най-дълго) е в океана на около 260 км северно от Фарьорските о-ви, съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към БАН.

БАН обявява и максималната фаза на затъмнението за някои градове близо до границите на страната (и крайморски): В Благоевград моментът на максималната фаза на затъмнението ще бъде в 11h 47m 51s; в Бургас - 11h 55m 47s; Варна - 11h 57m 17s; Видин - 11h 49m 56s; Кърджали - 11h 51m12s; Русе - 11h 54m 48s; Смолян - 11h 49m 58s; Шабла - 11h 58m 41s.

За района на София максималната фаза на затъмнението ще бъде в 11h 49m 05s.

Всяка година на Земята се случват между две и пет слънчеви затъмнения, но наблюдаването на пълната фаза на затъмнението обикновено е възможно само от много малка част от земната повърхност. За съжаление наблюденията на предстоящото на 20 март пълно слънчево затъмнение са възможни само от трудно достъпен за нас район, в който по това време на годината атмосферните условия обикновено не са благоприятни за астрономически наблюдения.

Независимо, че слънчевото затъмнение не е пълно, то не трябва да се наблюдава без защитни очила, защото е опасно за зрението на човек.

Хората, които биха искали да видят природното явление с телескопи, могат да посетят обсерваторията на Софийския университет в Борисовата градина. От астрономическата асоциация в София, ще поставят телескопи при градинката на НДК, до входа на метрото.

Астрономическата обсерватория в Ямбол ще осигури наблюдение на затъмнението от двора на Математическа гимназия „Атанас Радев“. Телескоп ще бъде поставен и пред ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Свободен достъп до уредите за наблюдение дава и Астрономическият център „Проф. Владимир Шкодров“ на Шуменския университет, информира БНР.