Мексико превръща летище за 13 млрд. долара в природен резерват

09-09-2020

Изоставеният строеж на международното летище край Мексико сити ще бъде превърнат в огромен природен парк. Аерогарата беше предвидено да се издигне насред пресушено преди 4 века езеро. Новият президент на Мексико – Андрес Обрадор, обаче замрази проекта още с встъпването си в длъжност през декември 2018 година.

Мексиканските власти решиха да превърнат изоставения строеж на футуристичното международно летище край Мексико сити в огромен природен резерват. Проектът за 13 милиарда долара, който трябваше да се простира върху площ от 4800 хектара източно от столицата, беше замразен от новия президент на страната Андрес Мануел Лопес Обрадор веднага след встъпването му в длъжност през декември 2018 година. Като причина той изтъкна факта, че укрепването на песъчливата почва ще излезе твърде скъпо. Затова беше решено огромните бетонни скелети на сгради, дело на прочутия британски архитект Норман Фостър, да бъдат изоставени и районът да бъде превърнат в природен резерват – на мястото, където през XVII век се е намирало езерото Текскоко – пресушено от испанските колонизатори, за да се предотврати наводняването на селищата им. Сега огромните бетонни структури – които трябваше да бъдат модерни терминали и писти са изцяло погълнати от водата, а свежи зелени филизи покриват контролната кула.

Проектът беше спрян, след като по-малко от 20 процента от постройките бяха изградени. Това обаче доведе до плащането на неустойки в размер на 603 милиона долара заради прекратяване на договорите с над 600 фирми подизпълнители.

Според еколози това е най-доброто решение за опазването на природата в района, където усилията за съхраняването на езерото в оригиналния му вид датират от 70-те години на миналия век.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net