Испания предлага фонд от 1,5 трилиона евро за икономическото възстановяване на ЕС

20-04-2020

Испанското правителство планира да предложи на своите партньори от ЕС да бъде създаден фонд от 1,5 трилиона евро за подпомагане на икономическото възстановяването на страните членки, които са най-силно засегнати от коронавирусната криза, съобщи в понеделник вестник 'Ел Паис' (El Pais), позовавайки се на вътрешен правителствен документ, предаде Ройтерс.

Испанският премиер Педро Санчес планира да направи това официално предложение на колегите си от ЕС по време на среща на върха на европейските лидери в четвъртък (23-ти април), посочва изданието.

Предлаганият от правителството на Испания фонд ще бъде финансиран от т.нар. 'безсрочен дълг', емитиран от 27-те страни членки на от Европейския съюз, а паричните средства, предоставяни на различните държави ще бъдат безвъзмездни и ще се считат за финансови трансфери, а не за дългове, посочва испанското издание.

Безсрочните дългове, или т.нар. 'безсрочни облигации', са ценни книжа с фиксиран доход без конкретна дата на падеж.
Испанското издание добавя, че такъв фонд за възстановяване ще бъде свързан с бюджета на Европейския съюз.

Също така се съобщава се, че планът на Мадрид е по-вероятно да получи подкрепата на Германия, която е най-големият критик към идеята за т.нар. 'корона облигации', или съвместно емитиран дълг в рамките на еврозоната.

На този етап няма коментари на информацията от страна на длъжностни лица от кабинета на министър-председателя на Испания, посочва Ройтерс.Обменни курсове на БНБ за днес 20-09-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.65286 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.14178 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81499 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net