САЩ се канят да погълнат Nokia и Ericsson

11-02-2020

Главният прокурор на САЩ Уилям Бар заяви, че Съединените щати и съюзните страни трябва да обмислят придобиването на „контролен пакет” в Nokia и Ericsson, за да развият 5G мрежите, противопоставяйки се на китайската Huawei, става ясно от публикация на Ройтерс.

Благодарение на огромния пазар на САЩ и финансовата подкрепа, една от тези компании или и двете ще станат по-силни конкуренти и ще отпаднат опасенията относно тяхната жизнеспособност, смята прокурорът.

По неговите думи, ако установи еднолично господство в 5G сектора, Китай ще контролира възможностите, които възникват в резултат на развитието на нови технологии, свързани с 5G.
От гледна точка на националната сигурност, ако промишленият интернет стане зависим от китайското оборудване, Китай всъщност ще може да изключи другите страни от технологии, които имат влияние не само върху потребителите, но и върху индустрията, предупреждава Уилям Бар.

Според него, САЩ могат да купят акции в Nokia и Ericsson директно или чрез създаване на консорциуми с партньори.

Генералният прокурор също призова Федералната комисия за комуникации (FCC) бързо да раздаде лицензите за мобилни честоти от „C диапазона” – един от честотите пакети, които могат да се използват за разгръщане на мрежи от пето поколение.

След изявлението на Уилям Бар, котировките на Nokia и Ericsson се покачиха съответно с 6,1% и 4,2%. През последните 12 месеца ценните книжа на финландската компания поевтиняха с 25%, а акциите на Ericsson – с 1,1%.

 Обменни курсове на БНБ за днес 07-07-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.727 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.16102 BGN
  • chf 1 CHF = 1.83784 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net