Протест на екоактивисти затвори временно централата на "Бритиш петролиум" в Лондон

06-02-2020

Протестиращи екоактивисти принудиха компанията BP Plc (биваш British Petroleum, 'Бритиш петролиум') временно да затвори централата си в Лондон в сряда - първият ден в офиса на новия изпълнителен директор на нефтения и газов гигант Бернар Луни.

'Бритиш петролиум' заяви, че над 100 активисти на 'Грийнпийс' са се опитали да поставят 500 слънчеви панела пред сградата на компанията на площад Сейнт Джеймс в центъра на Лондон и са блокирали входовете с петролни барели.

Говорителят на 'Грийнпийс' Стефано Джелмини каза, че няколко от активистите са се завързали с вериги към петролните барели, поставени пред входа на централната на енергийната компания.

Лондонската полиция пък обяви, че вече е арестувала 12 от активистите срещу климатичните промени.

Междувременно от BP Plc заявиха, че главният изпълнителен директор Бернар Луни, който по същото време беше на посещение на служители на компанията в Германия, е споделил 'дълбоките притеснения' на протестиращите екоактивисти и 'разбира тяхното безсилие и гняв'.

През следващата седмица 49-годишният ирландец ще изложи в реч своето виждане за отговора на BP на прехода към нисковъглеродна енергия,  като се очаква той да представи по-задълбочени ангажименти за намаляване на въглеродните емисии на компанията.

BP заяви, че Бернар Луни 'се надява, че това, което той трябва да каже тогава, ще даде на хората усещане, че ние ги разбираме и сме много сериозни при адресирането на проблема'.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net