"Юбер" загуби лиценза си за споделено пътуване в Лондон

25-11-2019

Акциите на 'Юбер' (Uber) поевтиняват с близо 5% на американската извънборсова търговия, след като приложението за споделено пътуване на компанията беше лишено от лондонския си лиценз.

В понеделник компанията загуби лиценза си да работи в столицата на Великобритания, тъй като Транспортният регулатор на Лондон разкри, че са били извършени повече от 14 000 пътувания с незастраховани шофьори.

Лондонският транспортен регулатори заяви, че е решил да не удължава лиценза на 'Юбер' за британската столица поради 'редица нарушения, които излагат на риск пътниците и тяхната безопасност'. Транспортният регулатор добави, че компанията за споделено пътуване не изпълнява необходимите изисквания за издаване на лиценза.

Лондон e най-големият европейски пазар за 'Юбер', като компанията Uber London Ltd. вероятно ще обжалва решението и ще продължи да действа по време на юридическите спорове.
През септември 2017 година Лондонският транспортен регулатор обяви, че няма да предостави на 'Юбер' петгодишно разрешително за работа в Лондон, но тогава британски съд даде 15-месечно удължаване на лиценза на компанията.

Сега 'Юбер' разполага с 21 дни за обжалване на решението, като през този срок ще може да продължи дейността, както и по време на евентуален процес по обжалване. Компанията може да се опита да направи промени, за да покаже на магистратите, че е способна и подходяща да изпълнява дейността си към момента на обжалването.

Джейми Хийууд, регионален генерален мениджър на 'Юбер' за Северна и Източна Европа, заяви: 'Решението на транспортния регулатор да не подновява лиценза на 'Юбер' за Лондон е необичайно и погрешно и ние ще го обжалваме'.

'От името на 3,5 милиона пътници и 45 хиляди лицензирани водачи, които зависят от 'Юбер' в Лондон, ние ще продължим да работим както обикновено и ще направим всичко възможно, за да работим с транспортния регулатор в опит да разрешим тази ситуация', добави той.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net