Русия ще намали дела на щатския долар в Държавния инвестиционен фонд

14-11-2019

Русия ще намали дела на щатския долар в своя Държавен инвестиционен фонд (т.нар. 'Национален фонд за богатство') и обмисля да инвестира в други чуждестранни валути, включително в китайски юани, заяви в сряда заместник-министърът на финансите Владимир Количев.

По този начин Количев потвърди информация на Ройтерс от по-рано този месец, че Русия планира да диверсифицира валутните си активи през 2020-а година.
Владимир Количев отбеляза, че този ход отчасти е предназначен за предпазване на руските резерви от външни рискове. Той не даде точна цифра за размера, с който ще бъде намален дела на американския долар в държавния инвестиционен фонд.

Според изчисления на Ройтерс въз основна на данни на руското финансово министерство, към края на октомври делът на долари в Националния фонд за богатство е бил около 36%, или в размер на 124,5 млрд. долара.

'Геополитическите рискове са един от ключовите фактори при определянето на структурата на Националния фонд за богатство', посочи г-н Количев пред репортери в кулоарите на конференция на фонда в неговата централа в Москва.

Ройтерс напомня, че Русия усили това, което самата тя определя като процес на 'дедоларизация', за да намали зависимостта си от американската валута, след като отношенията на Москва със Запада, и по-специално със САЩ, се влошиха заради анексирането на Крим през 2014 година и руската роля в украинската криза.

Към 31-ви март тази година еврото съставляваше 30,3% от резервите на Руската централна банка, делът на щатския долар беше 23,6%,  на китайския юан - 14,2%, на британския паунд - 6,6%, а на японската йена, канадският и австралийският долари общо - 7,1%.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net