От "Хуауей" заявиха, че ще се справи с ограниченията наложени от САЩ

22-05-2019

Основателят на китайската технологична компания „Хуауей“ Рен Женфей заяви, че „рано или късно ще има конфликт“ със Съединените щати в усилията за световно надмощие. Пред китайски медии магнатът коментира решението на американския президент Доналд Тръмп да обяви извънредно положение в телекомуникациите. След него гигантът в телекомуникационното оборудване „Хуауей“ бе поставен в „черния списък“ за работа на американски компании, а малко по-късно „Гугъл“ обяви, че спира обновяването на „Андроид“ за телефоните на китайския производител и достъпа на бъдещи устройства на ключови услуги.

Рен Женфей – основател на „Хуауей“:

„САЩ „подценяват“ силата на нашата компания, която „абсолютно няма да бъде засегната. По отношение на 5G (пето поколение) технологии другите не биха могли да настигнат „Хуауей“ в следващите две или три години. Ние и семействата ни направихме саможертва заради идеала да сме на върха на света. За да го достигнем, рано или късно ще има конфликт със САЩ“.

В предадения коментар няма подробности какъв конфликт има предвид и дали говори само за „Хуауей“, или и за китайската държава, която вече заяви, че твърдо стои зад компанията в усилията ѝ да се справи с трудностите.
 
В понеделник американското правителство смекчи за 90 дни (до 19 август 2019 г) ограниченията, наложени на „Хуауей“, като създаде временен общ лиценз, позволяващ на компанията да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства. Целта е да се помогне на досегашните клиенти. Друга грижа на американската администрация е да се избегнат временни сривове в мрежата за трети страни, които използват оборудване или системи на „Хуауей“.
 
Според основателя Рен обаче това решение „няма голямо значение“ за китайската компания и тя е „готова да се справи със забраната“ на САЩ. По думите му „Хуауей“ може да прави чипове „толкова добре, колкото и американските компании“. Досега експерти са поставяли под въпрос твърдението, тъй като китайският гигант е силно зависим от доставки на американски производители като „Куалком“. По думите на Жън компанията обаче и сега сама произвежда половината си чипове.
 
„Хуауей“ твърди, че собствената операционна система, която е разработила, ще може да компенсира разрива с „Андроид“.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net