Facebook ще плаща криптовалута за гледане на реклама

06-05-2019

Социалната мрежа Facebook подготвя собствена криптовалута, подкрепена от доларови наличности, с която ще плаща на потребителите за гледане на реклами, твърди публикация на Уолстрийт Джърнъл.

Проектът, известен като Project Libra (по-рано „Facebook stablecoin”), се разработва при повишена секретност. Компанията вече преговаря с Visa, Mastercard и платежния оператор First Data, за да привлече $1 млрд. като обезпечение на токените. Това ще позволи на Facebook да поддържа стабилен курс на криптовалутата.

Освен това социалната мрежа води преговори с десетки компании за интернет търговия и мобилни платежни услуги за възприемане на токените на Project Libra като средство за разплащане. На някои от тях Facebook предлага да станат инвеститори в проекта.
Твърди се, че комисионната за продавачите в платежната система на Facebook ще бъде по-малка, в сравнение с типичните ставки при обработка на кредитни карти – обикновено те са в размер на 2-3%.

Facebook възнамерява да плаща в криптовалута на потребителите за гледане на реклама. Тази опция е подобна на програмите за лоялност при обикновените търговци на дребно. Предполага се, че Facebook може да стане най-големият оператор на криптовалута.

Към момента не е известно кога точно социалната мрежа ще пусне собствена криптовалута. Подобни системи подготвят и други големи играчи в интернет индустрията – Apple Card, която е проект на Apple и Goldman Sachs, а също така Amazon Pay и блокчейн платформата TON за криптовалата Gram на база месинджър Telegram.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net