Nvidia обяви най-голямото си поглъщане

11-03-2019

Разработчикът на графични чипове Nvidia поглъща Mellanox Technologies – компания от Израел, специализирана в производството на комутатори и мрежови адаптери, съобщи Ройтерс. Сделката бе потвърдена официално и от Nvidia.

Двете компании са сключили споразумение за сделка на стойност 6,9 млрд. долара, която се очертава като най-голямото придобиване в историята на Nvidia. Поглъщането ще бъде финансирано изцяло със собствени средства.

Интерес към Mellanox имаха и други компании. През ноември м.г. CNBC съобщи, че чипмейкърът Xilinx се консултира с банка Barclays за възможно поглъщане на Mellanox. Месец по-късно се появиха информации, че Microsoft има намерение да придобие Mellanox.
Според последните информации, Nvidia се е преборила с Intel, за да притежава Mellanox. Предполагаше се, че шансовете на Intel са по-големи, предвид активността на американския чипмейкър в Израел – през януари т.г. стана ясно, че Intel влага 11 млрд. долара в разширяване на производствените си мощности в страната.

Mellanox, с пазарна капитализация 5,9 млрд. долара, предлага мрежово оборудване и чипове, използвани в центрове за данни. На този пазар доминира Cisco, а Microsoft също би искала да засили позициите си в облачните технологии с поглъщане на Mellanox.

През третото тримесечие на 2018 г. Mellanox получи рекордни приходи от 279,2 млн. долара, бележейки ръст от 24% спрямо същия период на предходната година. Добрите резултати на компанията се обясняват с търсенето на нейните високоскоростни Ethernet адаптери, комутатори и кабели от операторите на облачни дейта центрове, корпоративни клиенти и разработчици в сферата на изкуствения интелект.

Поглъщането на Mellanox ще позволи на Nvidia да разшири бизнеса си в сферата на чиповете за дейта центрове и същевременно да намали зависимостта си от геймърския пазар. В момента решенията за центрове за данни носят една трета от приходите на Nvidia, докато спадът в търсенето на хардуер за добив на криптовалута оказва натиск върху бизнеса на компанията.

 

Източник: TechNews

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net