АПИ призна, 7 процента от винетните приходи отиват за посредници

05-02-2019

7 процента от приходите от продажба на винетки отиват за посредници. Това стана ясно от думите на проф. Олег Асенов, началник отдел „Управление на информационна инфраструктура” към   Национална Тол система. В ефира на Нова телевизия той обясни, че въпросните 7% са за търговско опериране и за изграждане на допълнителната инфраструктура, необходима за търговското опериране. 

„Тези 7% са необходими не само на фирма Интелигентни трафик системи (ИТС), но и на всеки един партньор, който може да кандидатства по условията, за да инвестира и развие отвореността на системата. Интерфейсът, който се развива с нашата система за валидиране на винетките, е нещо съвсем друго. Ако някаква външна система трябва да се свърже с нашия интерфейс, тя трябва да инвестира средства. Ние нямаме готов интерфейс”, обясни Асенов. Към момента при хартиените винетки разходите за реализация са около 4,35%, стана ясно още от думите му.

Темата нашумя след публикация на вестник Сега, според която пътната агенция е назначила за национален доставчик частна фирма, свързана с изпълнителя на тол системата. ИТС е свързана с австрийската фирма Капш, водач на консорциума, на който АПИ плати 180 млн. лева за изграждане на тол системата.

Според ежедневника по неизвестни причини АПИ не е сключила директни договори за продажба на е-винетки с А1, 'ОМВ', 'ЛУКойл', 'Български пощи', 'Изипей', Ипей', а през избрания от нея 'национален доставчик' и главен посредник ИТС. Миналата седмица сайтът 'Общество' публикува копие от договора между АПИ и въпросната фирма „Интелигентни трафик системи“. Там също пише, че частната фирма ще получава 7% възнаграждение за услугите си.

В. „Сега“ припомня още, че наред с vinetki.bg, през който ИТС приема плащания на пътни такси, действа и bgtoll.bg, сайт, поръчан от АПИ на слабо известната фирма УПХ. При старта на електронната система сайтът bgtoll.bg отказваше, терминали за самотаксуване нямаше почти никъде, бензиностанциите не бяха чули за продажба на винетки на каса, но сайтът vinetki.bg и партньорът А1 работеха и си заработваха своите 7% комисиона. Преди дни и vinetki.bg претърпя срив, но проблемът бе решен за няколко часа.

Според Олег Стоянов няма нищо нередно. Той цитра статистика, според която от началото на годината са продадени 1,24 млн. електронни и хартиени  винетки, които са с 500 хил. повече от продадените за миналия период от  17 декември 2017 до 31 януари 2018 година.

 

Източник: investor.bg

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83853 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2902 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01778 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net