Мъск обмисля да свали Тесла от борсата

08-08-2018

Компанията 'Тесла' скоро може да изчезне от борсата. За това намекна създателят й Илън Мъск в Туитър. Според него има инвеститор, готов да изкупи акциите на компанията по 420 долара всяка. Това би означавало сделка на стойност 72 млрд. долара.
Постът на Илън Мъск в телеграфен стил гласи 'Обмислям да направя 'Тесла' непублична при цена от 420 долара за акция. Финансирането е осигурено'.
Това вдигна цената на акциите с около 7%, но до затварянето на борсата повече подробности за евентуална сделка нямаше. Ако 'Тесла' бъде свалена от борсата това ще намали натиска върху ръководството на фирмата, начело с Мъск, да защитава действията си и начина на управление пред инвеститорите.
Няколко часа по-късно, в блога си, Илън Мъск поясни, че окончателно решение не е взето. Но подчерта, че това ще е най-добре за бъдещото развитие на 'Тесла', а целта е да се осигури атмосфера, в която фирмата за производство на електрически коли ще разгърне потенциала си.
Той обясни, че при свалянето от борсата всеки акционер ще има избор да остане в компанията, или да продаде акциите си за 420 долара всяка, което е по-високо от сегашната им себестойност. Кога, дали и как 'Тесла' ще излезе от борсата ще решат акционерите, но срокове не се посочват.
Финансови анализатори коментират информация, че държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия вече е придобил между 3 и 5% от 'Тесла' и не е изключено именно от Риад да идва и купувачът на останалата част от компанията. Нестандартен е и начинът, по който се съобщава новината за бъдещето на копания за над 50 млрд. долара, смятат специалисти и уточняват, че това не е незаконно, стига акционерите да са уведомени.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net