Фейсбук с рекордна загуба на капитализация

27-07-2018

Фейсбук предизвика шок на пазарите след като обяви, че предстои забавяне на растежа на компанията. Акциите и загубиха 20% от стойността си, а основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг загуби близо 16 млрд. долара. Това беше най-голямата дневна загуба в историята на фондовите пазари в САЩ. Фейсбук започна деня с оценка около 630 млрд. долара и го завърши с 510 млрд., като изтри 119 млрд. долара от капитализацията си.
Този ден акциите и се сринаха с близо 20%. Катастрофата преобърна тридневна възходяща тенденция на пазара. Основният технологичен индекс Насдак се понижи с 0,9 на сто. Това стана след обявяването на данните за второто тримесечие на годината.
Финансовият срив се отдава и на забавения растеж на потребителската база на социалната мрежа. Всичко това се свързва със скандала с Кеймбридж Аналитика - компанията, получила достъп до лични данни на милиони потребители на Фейсбук. Основателят Марк Зукърбърг падна от трето на шесто място в класацията на милиардерите на агенция Блумбърг.
Рано е да се правят прогнози за бъдещето на Фейсбук, но иначе търговията на Уолстрийт отново тръгна нагоре и драмата не успя да помрачи оптимизма след затоплянето на търговските отношения между САЩ и Европа.
Междувременно срив има и в цената на акциите на Туитър - със 17%. Това стана, след като компанията съобщи, че потребителите ѝ са намалели с 1 млн. през последните три месеца. Очаква отливът да продължи, докато Туитър се бори със спам, фалшиви профили и злонамерена реторика.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net