Стандард енд Пуърс повиши кредитния рейтинг на Гърция с една степен до В+

26-06-2018

Международната рейтингова агенция 'Стандард енд Пуърс' повиши снощи оценката си за кредитоспособността на Гърция от B до В+ със стабилна перспектива, предадоха световните агенции. Мотивите за повишението са намалените рискове за обслужване на кредитите, след като Гърция се споразумя миналата седмица с международните си кредитори, отбелязва Асошиейтед прес.
Бихме могли да разглеждаме въпроса за допълнително повишение на рейтинга, ако растежът на преките чуждестранни инвестиции продължи, а също така, ако отчетем напредък в намаляването на неработещите активи на обезценената банкова система, се посочва в съобщението на агенцията, цитирано от ТАСС.
Въпреки вдигането на рейтинга той остава в така наречената територия 'junk', при която не се препоръчват инвестиции. Това означава, че някои инвеститори ще избягват инвестиции в гръцки държавни облигации, а други ще търсят по-висока възвръщаемост, ако решат да инвестират.
Миналата седмица европейските кредитори на Гърция и Международният валутен фонд се споразумяха за условията по излизането на Гърция от третата спасителна програма, включително за мерки за облекчаване на дълга и последен транш.
Гърция обаче ще остане под строгото наблюдение на кредиторите си, отбелязва Асошиейтед прес.Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.73852 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26186 BGN
  • chf 1 CHF = 1.7182 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net