Търговските конфликти се разгарят

16-06-2018

Белият дом обяви мита от 25 процента върху вносни стоки от Китай на стойност 50 млрд. долара, свързани с интелектуална собственост и технологии. Вашингтон обеща още мита, ако Пекин вземе ответни мерки. На другия фронт на разгарящата се търговска война страните от ЕС единодушно одобриха вносни мита за американски стоки, в отговор на американските мита върху вноса на стомана и алуминий. Напрежението в световните търговски отношения тласна индексите на Уолстрийт в червената зона.
ЕС ще обложи с вносни мита американски стоки на стойност 2 млрд. и 800 млн. евро - от уиски и дънки, до мотори. Решението е общо, обявиха от Брюксел.
Това последва катастрофалната среща на Г-7 в Канада. Там е прекрачена граница в поведението към традиционни партньори, ако съдим от думи на Жан-Клод Юнкер, казани в реч пред парламента на Бавария.
Нараства и разривът с Пекин, след като днес Вашингтон обяви списък от китайски стоки с 800 продуктови категории, върху които се налагат 25% мита. Аргументът е 'нечестни търговски практики'. Китай незабавно обяви, че ще наложи митнически мерки със същия мащаб и сила. Докато нещата ескалират, шефът на МВФ заяви : „В т. нар. търговска война с реципрочно увеличаване на мита, няма победител. Има губещи от двете страни.“
Според Лагард се очакват сериозни последици за световната икономика.Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.73852 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.26186 BGN
  • chf 1 CHF = 1.7182 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net