Икономика  /  Финанси

Търговските конфликти се разгарят
16-06-2018
Статия Финанси

Белият дом обяви мита от 25 процента върху вносни стоки от Китай на стойност 50 млрд. долара, свързани с интелектуална собственост и технологии. Вашингтон обеща още мита, ако Пекин вземе ответни мерки. На другия фронт на разгарящата се търговска война страните от ЕС единодушно одобриха вносни мита за американски стоки, в отговор на американските мита върху вноса на стомана и алуминий. Напрежението в световните търговски отношения тласна индексите на Уолстрийт в червената зона.
ЕС ще обложи с вносни мита американски стоки на стойност 2 млрд. и 800 млн. евро - от уиски и дънки, до мотори. Решението е общо, обявиха от Брюксел.
Това последва катастрофалната среща на Г-7 в Канада. Там е прекрачена граница в поведението към традиционни партньори, ако съдим от думи на Жан-Клод Юнкер, казани в реч пред парламента на Бавария.
Нараства и разривът с Пекин, след като днес Вашингтон обяви списък от китайски стоки с 800 продуктови категории, върху които се налагат 25% мита. Аргументът е 'нечестни търговски практики'. Китай незабавно обяви, че ще наложи митнически мерки със същия мащаб и сила. Докато нещата ескалират, шефът на МВФ заяви : „В т. нар. търговска война с реципрочно увеличаване на мита, няма победител. Има губещи от двете страни.“
Според Лагард се очакват сериозни последици за световната икономика.