Икономика  /  Финанси

ЕС е готов да наложи по-високи мита на стоки от САЩ
07-03-2018
Статия Финанси

Европейският съюз има намерение да наложи по-високи мита на американски стоки, чийто внос в Европа възлиза на около 2,8 милиарда евро, ако президентът на САЩ Доналд Тръмп реализира заканата си да наложи 25% мито на вносната стомана и 10% на вносния алуминий, предава Bloomberg.

ЕС цели да приложи огледална митническа мярка на редица потребителски, селскостопански и металургични стоки, които се внасят от САЩ. Комисията е обсъдила мерките с представители на правителствата на страните членки на Съюза по време на нарочна среща в понеделник вечерта в Брюксел.

В списъка са включени вносни стоки от САЩ като тениски, джинси, козметика, други потребителски стоки, мотоциклети и круизни корабчета на стойност около 1 милиард евро; портокалов сок, бърбън, царевица и други селскостопански продукти на стойност около 951 милиона евро; и стоманени и други индустриални продукти на стойност 854 милиона евро.
По-рано Доналд Тръмп обяви, че ще увеличи митата за внос на стомана и алуминий и производните от тях продукти на 25%, което предизвика вълна от критики от световната общност.