Икономика  /  Финанси

Индексът Дау Джоунс се срина
06-02-2018
Статия Финанси

Паника настъпи на 'Уолстрийт' снощи след като индустриалният фондов индекс 'Дау Джоунс' се срина за по-малко от час с почти 1600 пункта. Това се случва след месеци еуфория, изтъквана редовно от президента Доналд Тръмп.

Предаван на живо по телевизията, сривът на 'Дау Джоунс' прикова вниманието на минувачите в Ню Йорк. След леко повишаване, последвало срива, до затварянето на борсата 'Дау Джоунс' загуби 4,6% - най-големият спад след финансовата криза от септември 2008 г.

Белият дом реагира с уверението, че вниманието на президента Тръмп е насочено към дългосрочните фундаментални показатели на икономиката, която остава изключително силна.
'Дау Джоунс' повлече след себе си и други индекси. Тази сутрин спад от над 4 процента последва на борсата в Токио, където индексът 'Никей' загуби 929 пункта - най-ниската стойност от октомври.

В момента, когато 'Дау Джоунс' се срина, президентът Тръмп говореше на събитие в щата Охайо, но не каза нито дума за борсите. Тръмп не е пропускал да се похвали винаги, когато индексите се повишават, отбелязват анализатори.

Сътресението на 'Уолстрийт' съвпадна с встъпването в длъжност на Джероум Пауел, новият президент на Управлението за федерален резерв. След като положи клетва, Пауел каза, че американската финансова система е по-силна и по-устойчива, отколкото е била преди финансовата криза през 2008 г.