Икономика  /  Финанси

Министрите от еврозоната решиха да отпуснат нов транш финансова помощ за Гърция
23-01-2018
Статия Финанси

Финансовите министри от еврозоната приветстваха постигнатият напредък от правителството в Гърция по реформите, за които настояват кредиторите. Южната ни съседка ще получи нов транш от финансова помощ в размер на 6 , 7 милиарда евро, но първо тя трябва да приеме 110 приоритетни изменения в икономически и социален план. За да изпълни изискванията миналата седмица одобри някои реформи, които обаче бяха посрещнати с протести особено мярката, която ограничава правото на стачки. Новата финансова помощ за Гърция ще бъде изплатена на два транша за справяне с огромния държавен дълг.

Клаус Реглинг – директор на Европейския механизъм за стабилност: „Първият транш от 5,7 милиарда евро ще се осъществи веднага, след като бъдат приключени всички действия и национални процедури, което е желателно да стане до средата на февруари, когато министрите от еврозоната се събират отново“.

Мариу Сентену – председател на Еврогрупата: „Може да започнем с техническата работа по мерки за намаляване на дълга. По-конкретно, ще разгледаме механизмите, които ще обвържат облекчаването на дълга с развитие на растежа. Това е в съответствие с декларацията на Еврогрупата от юни 2017 г“.

Гърция ще използва парите, за да изкупи дълговите си задължения, да изплати просрочените такива и да създаде паричен буфер за момента, в който тя ще напусне спасителната програма. Надежди за подобряване даде преди дни и агенция „Стандарт енд Пуърс“, които вдигнаха кредитния рейтинг на южната ни съседка от „В-“ на „В“ с положителна перспектива, което означава, че е възможно тя отново да бъде повишена.

Източник: TV Europa