Министрите от еврозоната решиха да отпуснат нов транш финансова помощ за Гърция

23-01-2018

Финансовите министри от еврозоната приветстваха постигнатият напредък от правителството в Гърция по реформите, за които настояват кредиторите. Южната ни съседка ще получи нов транш от финансова помощ в размер на 6 , 7 милиарда евро, но първо тя трябва да приеме 110 приоритетни изменения в икономически и социален план. За да изпълни изискванията миналата седмица одобри някои реформи, които обаче бяха посрещнати с протести особено мярката, която ограничава правото на стачки. Новата финансова помощ за Гърция ще бъде изплатена на два транша за справяне с огромния държавен дълг.

Клаус Реглинг – директор на Европейския механизъм за стабилност: „Първият транш от 5,7 милиарда евро ще се осъществи веднага, след като бъдат приключени всички действия и национални процедури, което е желателно да стане до средата на февруари, когато министрите от еврозоната се събират отново“.

Мариу Сентену – председател на Еврогрупата: „Може да започнем с техническата работа по мерки за намаляване на дълга. По-конкретно, ще разгледаме механизмите, които ще обвържат облекчаването на дълга с развитие на растежа. Това е в съответствие с декларацията на Еврогрупата от юни 2017 г“.

Гърция ще използва парите, за да изкупи дълговите си задължения, да изплати просрочените такива и да създаде паричен буфер за момента, в който тя ще напусне спасителната програма. Надежди за подобряване даде преди дни и агенция „Стандарт енд Пуърс“, които вдигнаха кредитния рейтинг на южната ни съседка от „В-“ на „В“ с положителна перспектива, което означава, че е възможно тя отново да бъде повишена.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net