Икономика  /  Финанси

Гръцкият парламент одобри нови икономии на фона на протести и сблъсъци
16-01-2018
Статия Финанси

Парламентът в Гърция одобри нови икономии в страната на фона на масови протести и стачки, които парализираха столицата в понеделник. Проектозаконът включва фискални, енергийни и трудови реформи.

Кабинетът на Алексис Ципрас прие промените, препоръчани от международните кредитори на страната. Целта е Атина да получи нов транш от спасителната си програма. Докато депутатите гласуваха текста, пред сградата на парламента над 20 хиляди недоволни граждани протестираха срещу новите рестрикции. На места се стигна и до ескалиране на напрежението като крайнолеви демонстранти започнаха да хвърлят бомби и камъни срещу полицията. Органите на реда отговориха със сълзотворен газ и шокови гранати. Няма данни за ранени или арестувани.

Междувременно, столицата Атина беше блокирана от 24-часова стачка на работещите в транспортния сектор. Метрото, автобусите, тролеите и тролейбусите не се движиха в знак на протест срещу плановете на правителството за приватизацията на сектора. Досега Атина е получила 40,2 млрд. Евро от кредиторите си, а новият транш се очаква да бъде около 4,5 млрд. Евро.