Икономика  /  Финанси

Конгресът одобри данъчната реформа на Тръмп
21-12-2017
Статия Финанси

Американският Конгрес одобри най-голямата данъчна реформа в страната за последните 30 години. Това се смята за един от най-големите успехи на президента Доналд Тръмп, който обеща по време на предизборната са кампания, че ще намали данъчната тежест.
Реформата беше одобрена с 51 „За“ срещу 48 „Против“. За гласуваха всички републиканци, против – всички демократи. Критиците смятат, че пакетът от данъчни намаления за общо 1 трилион и 500 милиарда долара през следващите 10 години е от полза само на богатите американци и ще доведе до натрупването на сериозен бюджетен дефицит.
Най-големите победители от приетата реформа ще са големите компании – от досегашните 35% те вече ще плащат само 21% корпоративен данък. При данъкоплатците намалението е най- чувствително за най-богатите и най-незначително за най-бедните. Демократите реагираха остро на текста, като предупредиха, че последиците за страната ще бъдат сериозни. Гражданите също са против мярката – анкета на Ройтерс и агенция Ипсос посочва, че 52% от хората не одобряват данъчната реформа, а едва 27% застават зад идеята на Тръмп. След гласуването самият президент пък написа в Туитър, че „Америка отново става велика“. Очаква се държавният глава да подпише документа през следващите няколко дни.