Полша договори внос на втечнен газ от САЩ

23-11-2017

Полша е подписала договор за доставки на втечнен природен газ от Съединените щати. Това съобщи полската държавна нефтена и газова компания. Това е първи договор за доставки на американски втечнен газ, който е алтернатива на купуваната суровина от Русия, отбелязва компанията.
Договорът е за срок от пет години, а стойността му не се уточнява. Голяма част от втечнения природен газ ще бъде предназначена за пазара в Полша и други страни от Централна Европа с цел да се повиши енергийната сигурност на този район, на който исторически е доминирал руският газ. Диверсификацията на енергийните доставки за страните членки на ЕС е задължително условие за намаляване на зависимостта от Русия, отбелязва Европейската комисия.
Полската държавна нефтена и газова компания е сключила договора за доставка на втечнен природен газ със американската компания „Сентрикъл Ел Ен Джи“, подразделение на едноименната британска енергийна компания.
Доставките ще стават от американския терминал Сабайн Пас в град Порт Артър, щата Тексас, на крайбрежието на Мексиканския залив, и ще се приемат на терминала в полския пристанищен град Швиноуйшче.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net