Финансовите министри от Г-20 дадоха крачка назад спрямо ангажимента за свободна търговия

19-03-2017

Финансовите министри на най-големите икономики в света не успяха да постигнат споразумение в подкрепа на свободната търговия и борбата с климатичните промени. Това показва заключителното изявление от срещата на министрите от Г-20 в германския град Баден Баден. Причината е, че Вашингтон е отказал да поеме подобен ангажимент. Така министрите дават крачка назад спрямо предишни обещания да пазят свободната търговия. След двудневна среща министрите от развитите и развиващите се страни от Г-20 посочиха, че работят за укрепването на приноса на търговията към икономиките ни, без обаче ясно да отхвърлят протекционизма.
Срещата в Баден Баден беше най-големият сблъсък досега между новата американска администрация и останалата международна общност. Американският президент Доналд Тръмп смята глобалното затопляне за измама и също така предлага нов данък върху вносните стоки. Според него търговските отношения с някои страни трябва да бъдат преразгледани, за да бъдат по-честни за американските работници.
Франция изрази съжаление за несъгласието по тези два пункта, заяви френският министър на финансите Мишел Сапен. Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че световният икономически растеж укрепва, но предупреди, че грешните политики могат да спрат скоростта, с която той се развива. В писмено изявление след срещата на финансовите министри от Г-20 Лагард посочи, че форумът е изключително важен, за да може големите икономики да работят заедно в установена рамка. Изявлението й не споменава факта, че министрите не успяха да се договорят за компромисна сделка в подкрепа на свободната търговия. Тя обаче смята, че валутни, фискални и структурни икономически реформи са важни за бъдещата посока на световната икономика.

Източник: БНР

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 18-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net