LIC33 придобиха още шест български компании, Борисов поиска да докажат произход на средствата

24-03-2015

Представителите на групата “LIC33” обявиха, че компанията е новият собственик на не само на Виваком, но са придобили мажоритарния дял от Дунарит, First Digital, GARB, NURTS и AviNams.

На специална пресконференция стана ясно, че мажоритарният дял от активите на БТК е придобит само за едно евро. Става дума за 43-те процента, притежавани досега от банкера Цветан Василев. Това уточни Пиер Луврие, който се представи за един от шестимата съдружници в групата “LIC33” и единствения акционер.

В “LIC33” участват още петима съдружници, които Луврие нарече „свои съмишленици и консултанти”. Той подчерта, че те действат като самостоятелно дружество и няма споразумение за обратно изкупуване.

„Ние сме партньори, работим заедно, но нямаме съвместни бизнеси. Нашата цел е да платим 900 милиона евро, които са на българските данъкоплатци. после ще преструктурираме затруднените дружества. Механизмът на финансиране е простичък - ще направим анализ на дълга, нашите адвокати ще се срещнат със синдика на КТБ, ще установим точната сума и оттам нататък ще работим по законов път с международни банки и финансови институции,” каза Луврие.

„Смятаме да превърнем тези фирми в европейски лидери. От предишен акционер сме получили небанкови активи - от Виваком поемаме 43% от компанията, естествено след законови одобрения, следващата фирма е NURTS, на която ще поемем задълженията, в пакета са и двете фирми от военната индустрия, както и фирмата за пийпълметрия и още една високотехнологична компания. Смятаме, че NURTS ще се обедини с Виваком, придобиваме почти 100% от Дунарит и AviNams”, заяви Брус Бауер, управляващ съдружник.

„Ще придобием и няколко по-малки активи, каза той. Нямаме намерение да намаляваме разходи, да съкращаваме персонал, искаме да купим и да задържим това, което сме купили, да инвестираме печалбите във фирмата и да наемем нови хора”, посочи Брус Бауер.

Правителството поиска от грипата “LIC33” да предоставят официална информация за произхода на средствата си.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82447 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28285 BGN
  • chf 1 CHF = 1.99738 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net