Банки са замесени в схеми за измами за милиарди долари

22-09-2020

Нови измами, извършени от банки, разкриха организации, свързани с Досиетата от Панама. Британската банка Ейч Ес Би Си е допуснала схеми за прехвърляне на милиони долари по целия свят – това показват изтекли документи, в чиято основа са доклади за подозрителна дейност. Ейч Ес Би Си е прехвърлила 80 милиона долара през американския си бизнес към сметки в Хонконг. Това на практика представлява инвестиционна измама, позната като „схема на Понци“.

Става въпрос за изтичане на 2657 документа, в основата на които са 2100 доклада за съмнителна дейност. Те все още не са доказателство за неправомерни действия, но банките трябва да ги изпращат на властите.

Документите са били изтеглени на уебсайта Buzzfeed и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти. Организацията ръководи Panama Papers и Paradise Papers – секретни файлове, описващи подробно офшорните дейности на богати и известни личности.

Най-голямата банка на Великобритания е преместила парите през американския си бизнес към сметки на Ейч Ес Би Си в Хонконг през 2013 и 2014 г. Ролята ѝ в измамата с 80 милиона долара (62 милиона паунда) е подробно описана в споменатите документи – доклади за подозрителна дейност на банките, наречени досиета FinCEN.

Ръководството на HSBC твърди, че винаги е изпълнявало законовите си задължения за докладване на такава дейност. Файловете обаче показват инвестиционната измама, известна като „схема на Понци“, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори. Те се изплащат на старите инвеститори от парите на нови такива.

Схемата е започнала скоро след като банката е глобена с 1.9 млрд. долара (1.4 млрд. паунда) в САЩ за пране на пари. Тогава тя е обещала да ограничи този вид практики.

В разследването си порталът Buzzfeed информира още, че няколко световни банки, сред които Ейч Ес Би Си, Джей Пи Морган Чейс и Дойче банк, са помогнали на свои клиенти да избегнат санкции и да легализират незаконни средства в размер на 2 трилиона долара. Става въпрос за периода 1999-2007 г. Според портала, ръководството на финансовите институции си е затваряло очите  за предупрежденията на сътрудници за подозрителни действия. Банките са се надявали, че при разобличаване ще успеят да сключат извънсъдебни споразумения, които предвиждат само глоби.

 

Източник: TVEvropa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net