760 години от обновяването на Боянската църква

17-12-2019

Боянската църква празнува в ЮНЕСКО 760 години от обновяването си, първият български монумент, вписан в световното културно наследство на Организацията отбеляза годишнината с концерт.

С концерт-изложба в централата на ЮНЕСКО отбелязаха 40 години от включването на Боянската църква  в списъка на световното културно наследство.

'В нашата история и култура има огромни залежи от ценности и една от тези ценности е Боянската църква. Тя ни събра и направихме една малка изложба, един хубав филм и решихме да дойдем тук, в сърцето на Европа, докато братята французи стачкуват, за да припомним, че България не е от вчера', каза доц. д-р Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството на НБУ.

Създадена през 1259 година, Боянската църква впечатлява с най-старите средновековни стенописи в Европа.

'За мен ЮНЕСКО, що се касае с българското културно наследство, е свързан с Боянската църква. От много малка към разбрала какво представляват тези фрески заради баща ми, който беше свързан с реставрацията и с книгите за Боянската църква', каза още проф. Сузана Клинчарова - арфист.

Портрети на севастократор Калоян и съпругата му Десислава, на детето Исус и архангел Гавраил буквално оживяха под ангелските звуци на арфата на Сузана Клинчарова.

'Този проект веднага извика в съзнанието ми изображението на архангел Гавраил с неговите разкошни крила и втората ми реакция беше: 'Да, ангелите свирят на арфа!'. В нашия концерт може да се намери пътека и ангелското присъствие', заяви Клинчарова.Обменни курсове на БНБ за днес 15-08-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.65566 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.16898 BGN
  • chf 1 CHF = 1.8187 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net