Столина Добрева няма да подаде оставка като директор на Музикалната гимназия

26-08-2019

Столина Добрева няма да подаде оставка като директор на Националното музикално училище 'Любомир Пипков' в София. Това е заявила тя по време на среща на нея и министъра на културата Боил Банов днес в 10.00 часа, съобщиха пред 'Дневник' от пресцентъра на Министерството на културата.

На срещата Банов е заявил, че подаването на оставка в тази ситуация е 'морален казус' и е изразил несъгласие с решението на Добрева да спази процедурата по провеждането на конкурса за преподавател в образователната институция и да поиска от Дарина Такова да изпълни 5 произведения в съпровод на пиано, при положение, че оперната певица от 12 години не е на сцена именно заради травма на гласните струни.

Банов каза още, че ще назначи да бъде извършена проверка на училището. Според него вътрешните правила за провеждане на конкурси могат да бъдат променяни.

След срещата Добрева коментира през Българската национална телевизия, че по време на срещата Банов не е поискал оставката й, а разговорът е бил конструктивен. Тя обясни, че ще потърси по какъв начин може да привлече Такова да бъде част от преподавателския екип на училището.

Тази сутрин пред Министерството на културата се събраха родители, ученици и възпитаници на музикалното училище, за да подкрепят Добрева. През Би Ти Ви те обявиха, че не са съгласни с ререшението на Банов да поиска оставката на директорката. Позицията на протестиращите беше, че Добрева е спазила процедурата за провеждане на конкурса, а парадоксалното е, че се иска оставка на човек, който е 'спазил правилата, а не обратното'.

Те изразиха уважение към Такова и казаха, че уважават нейния труд, изяви и кариера, а за тях ще е чест тя да преподава в музикалното училище. Те поискаха Банов да се извини на Добрева.

До казуса с Добрева и Такова се стигна след публикация на оперната певица във 'Фейсбук. Тя написа, че е искала да кандидатства за преподавател в училището, но й е било казано, че според регламента на конкурса трябва да изпее 5 произведения, въпреки че талантът й е признат на световно равнище. 

Малко след това Банов обяви във 'Фейсбук', че на следващие ден очаква оставката на Добрева на бюрото си.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net