Честит ден на народните будители!

01-11-2018

На 1 ноември отбелязваме Деня на народните будители. Празникът е посветен на делото на книжовниците и просветителите, съхранили през вековете духовните ценности на нацията, но и на борците за национално освобождение.

По стар стил на този ден е честван Свети Иван Рилски - най-великият народен будител, почитан като духовен баща на българите. От духовното просвещение на народа се заражда и национално-освободителното.

Хиляди народни будители, кой с кръста, перото или сабята подготвят българина за голямото изпитание - свободата и независимостта, вдъхновени от подвига на светогорския монах Паисий от Хилендар. Будителският му подвиг поставя началото на националното възраждане, а неговата „История Славянобългарска” вдъхновява хиляди възрожденски даскали.

Честван за първи път през 1906 година в Пловдив, 1 ноември бързо се превръща в общонационален празник, а след Първата световна война в спонтанна и всенародна изява. Отбелязван в София с голямо шествие, начело редом с духовниците и книжовниците, вървели останалите живи опълченци и участниците от трите войни - Балканска, Междусъюзническа и Първа световна. Тези герои превърнали в смисъл на своя живот думите на един от най-самоотвержените будители - Дякона Левски.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net