Изложба разказва за хилядолетната история на търговията в София

30-10-2017

„Под знака на Меркурий“ – покровителят на търговците, но и на измамниците, ще премине най-новата изложба в Музея за история на София. От 31-ви октомври там ще можем да видим десетки предмети, свързани с историята на търговията в столицата, която още от Античността е имала голямо значение за икономическото развитие по нашите земи.
Марияна Маринова – куратор на изложбата: „Търговията в София винаги е била добре развита, тъй като това е един град, разположен на кръстопът, а именно там се създават големите тържища. Представяме вносни стоки, които е имало тук, както и вносни стоки, каквито са се продавали на софийските пазари. Нещо, което много малко познават хората, това е разносната търговия, която е съществувала от Освобождението някъде до 30-те години, като се е продавала една ориенталска гореща напитка, наречена салеб. Това нещо напълно е изчезнало от нашия пазар, от нашия бит и повечето хода въобще не знаят какво е салеб, а пък ние представяме точно уреда за салеб и салебчията, който го е продавал по софийските улици“.
Антични монети, банкноти и измервателни уреди са само част от експонатите, които показват оформянето на София като едно от най-големите търговски средища в Европа през вековете чак до наши дни. Наред с добре познатите предмети и образи от бита посетителите ще могат да се запознаят и с отдавна забравени части от историята.
Изложбата „Под знака на Меркурий“ е посветена на 90-ата годишнина на музея за история на София. Официалното откриване на експозицията е на 31-ви октомври, а тя ще остане отворена за посетители до 25 февруари.

Източник: TV EuropaОбменни курсове на БНБ за днес 08-12-2019

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.76296 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.31588 BGN
  • chf 1 CHF = 1.78321 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2019 BulNews.Net