Златна палма от Кан за шведския филм Площадът

29-05-2017

Изненада на 70-ия юбилеен кинофестивал в Кан - голямата награда 'Златна палма' отиде при шведския филм 'Площадът', разказващ историята на куратор на музей, пълен с претенциозно концептуално изкуство. Критиците похвалиха лентата на режисьора сценарист Рубен Остлунд, която преминава от комедия в трилър с моменти на чист сюрреализъм.
Шведският филм 'Площадът' на Рубен Остлунд бе удостоен с голямата награда 'Златна палма' на 70-ия кинофестивал в Кан. Лентата осмива нетолерантността на хората на изкуството и буржоазията в Европа към мигрантите и бежанците.
София Копола получи наградата за най-добър режисьор за филма 'Измамените' - римейк на едноименната творба на Дон Сийгъл от 1971 г. Никол Кидман бе отличена със Специалната награда на фестивала за ролите ѝ в два филма - 'Измамените' и 'Убийството на свещен елен' на Йоргос Лантимос.
Никол Кидман - носителка на Специалната награда на фестивала: 'Добър вечер, Кан. Много съм разочарована, че не съм с вас тази нощ, но съм развълнувана да получа тази награда'.
Руският режисьор Андрей Звягинцев получи Наградата на журито за филма 'Без любов'.
Андрей Звягинцев - носител на Наградата на журито за 'Без любов': 'Искам да благодаря на всички, които направиха този филм възможен, на всички мои приятели, и, разбира се, на моя продуцент Александър Роднянски и моя оператор Михаил Кричман'.
Германската актриса Даян Крюгер бе обявена за най-добра актриса за ролята ѝ във филма 'Изневиделица' на Фатих Акин. Тя играе ролята на майка, която отмъщава за убийството на съпруга ѝ с турски произход и на сина ѝ в неонацистка атака.
Американецът Хоакин Финикс получи наградата за мъжка роля за изпълнението си на ветеран от Ирак в психологическия трилър на Лин Рамзи 'Никога не си бил действително тук'.
Френският филм '120 удара в минута' на Робен Кампийо - история за периода на СПИН в Париж - получи Голямата награда (Гран при) на кинофестивала.
'Златна палма' за късометражен филм бе присъдена на китайския филма 'Нежна нощ' на режисьора Цю Юн.

Източник: TV Europa

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 24-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83233 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2729 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01134 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net