Предлагат да се изгради концертна зала на мястото на Царските конюшни

06-10-2016

Класик ФМ радио инициира кампания за изграждане на нова съвременна акустична зала на мястото на „Царските конюшни“ в центъра на София. Това бе обявено на пресконференция с участието на представители на различни институции и музиканти. По инициатива на радиото от днес стартира онлайн петиция за събиране на подписи на гражданите в подкрепа на идеята, която ще бъде връчена на премиера Бойко Борисов.

Локацията на скандалните „Царски конюшни“ е с много подходящи параметри за създаване на музикална зала, а именно - размер на парцела, близост до други културни институции като Музикален театър, Опера и единствената към момента концертна зала – зала „България“. Директорът на Класик ФМ радио Васил Димитров посочва: „Музикалното изкуство има крещяща нужда от още една акустична зала. Налице са постоянни конфликти между оркестрите в разпределението на свободните дати за концерти в единствената подходяща за симфонични концерти зала „България“.

Идеята за създаването на нова концертна зала бързо получи подкрепа от редица институции и организации като Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която членуват bTV, Nova, BG ON AIR и най-големите частни радиовериги, Българската фестивална асоциация, „Музикаутор“, Българската асоциация на музикалните продуценти, „Кантус Фирмус“, Националното музикално училище, Национална музикална академия, проф. Людмил Ангелов, проф. Пламен Джуров, Теодосий Спасов, Георги Черкин, Виктория Василенко и мн. др.

Всички участници се обединяват около идеята правителството да погледне сериозно и на културните нужди на гражданите. Зала „България“ е построена през 1937г., когато населението на София е около 300 000 души. Към днешна дата градът е европейска столица с 2-милионно население и традиции в музикалното изкуство. Класик ФМ радио отваря ефира си за темата: „Изграждане на нова концертна зала на мястото на „Царските конюшни“.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net