България чества Националния празник

03-03-2016

България чества Националния празник 3 март. Тържества ще бъдат проведени във всички градове на страната и не само.

Стотици хора вече изкачиха връх Шипка, където се очаква честванията да започнат в 11.30 часа. В тях ще участва вицепрезидентът Маргарита Попова. Историческият паметник ще посрещне хиляди патриоти, които ще отдадат почит пред подвига и саможертвата на героите на Шипка и ще отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България.

От 11.00 часа започва тържествената церемония за издигането на националното знаме пред Паметника на Незнайния воин в столицата. В честването ще се включи държавния глава Росен Плевнелиев. Тържествената заря проверка ще се проведе от 18.30 часа пред Народното събрание.

В чест на 3 март посетителите на Националния военноисторически музей ще отвори широко врати, за да покаже най-голямата светиня на Българското освобождение – оригинала на Самарското знаме. Традиционно на националния празник музеят обявява Ден на отворени врати за постоянната хронологична и външната експозиция, както и за временните си изложби.

3-ти март се чества като Национален празник на България от 1888 година. На днешната дата в Сан Стефано (близо до Истанбул) се подписва договор за прекратяване на руско-турската война (1877-1878 г) и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Санстефанският договор е подписан от представители на руската и турската страна. Те постигат споразумение за създаване на автономно трибутарно княжество България с християнско правителство и своя войска. Границите на княжеството обхващат Северна България, Тракия и Македония (без Солунската област и Халкидическия п-в). Държавата се управлява от княз, избран от населението с одобрението на Великите сили и Високата порта.

Договорът е предварителен и подлежи на одобрение от Великите сили. Все пак с този акт има символно значение за българите, чрез него се създава един идеал, към който се стремим през различните епохи.Обменни курсове на БНБ за днес 29-05-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.75631 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.17102 BGN
  • chf 1 CHF = 1.82447 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net