Корабът-музей Дръзки отваря врати за посетители

31-07-2015

От 4-ти август 2015 г. жителите и гостите на Варна могат да посетят кораб-музей „Дръзки“ – единственият в света запазен военен кораб от този клас, свидетел за първата голяма победа на Българските военноморски сили.

След ремонт, направен със средства от бюджета на Националния военноисторически музей, чиито филиал е Военноморският музей, торпедоносецът – герой от Балканската война, отново ще посреща на борда си своите посетители. Ремонтът се наложи за заздравяване на опорите му и за предотвратяване на опасността от свличане. Отворени са и две помещения, в които е онагледена обстановката от времето на активната експлоатация на кораба и е представен фоторазказ за историята му.

Посещението на кораба може да стане в редовното работно време на Военноморския музей от 10.00 до 18.00 ч. с предварително закупен билет от касата на музея.

Бойният кораб „Дръзки“ е поръчан за българския военен флот на Черно море заедно с още пет еднотипни торпедоносеца. От 1904 г. до 1908 г. в корабостроителния завод на френската компания „Шнайдер & Сие“ са построени: „Дръзки“, „Смели“, „Храбри“, „Шумни“, „Летящи“ и „Строги“.

През Балканската война (1912 – 1913) торпедоносците охраняват района на Варненския залив и крайбрежието. На 7 (20) ноември 1912 г. във флота постъпват сведения за движението на турски транспортни кораби. Същата вечер капитан ранг Димитър Добрев повежда отряд от 4 торпедоносеца в боен поход. На 32 мили от Варна забелязват силует на голям неприятелски кораб – крайцера „Хамидие“. В първите часове на 8 (21) ноември „Летящи“, „Строги“ и „Смели“ атакуват крайцера. Последен от дистанция 100 м атакува „Дръзки“ и торпилира целта, като нанася тежки повреди на турския крайцер.

При артилерийската престрелка парче от снаряд пробива втората димова тръба на „Дръзки“. Тази пробойна е запазена като свидетелство за първата победа на българския военен флот.

По време на Първата световна война „Дръзки“ и останалите торпедоносци изпълняват разузнавателни и охранителни задачи, поставят минни заграждения, превозват десантните части в Добруджа през есента на 1916 г. През Втората световна война извършват конвоиране и охрана на минните заграждения.

Торпедоносецът „Дръзки“ е открит като кораб-музей на 21 ноември 1957 г. в присъствието на командира му от Балканската война – капитан I ранг о.з. Георги Купов.

Източник: Военноморски музей

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net