Паметник на Кирилицата се издига в старобългарската столица Плиска

29-04-2015

Паметник на кирилицата ще посреща гостите на първата българска столица - Плиска. Културно-историческият комплекс, който е изграден изцяло с частна инвестиция, е посветен на 1 150-годишнината от покръстването на българите.

В двореца на кирилицата са изобразени всичките 30 букви от българската азбука. Инициативата е на арменския бизнесмен Карен Алексанян, предаде БНР.

Във връзка с мотивацията си да финансира паметник на българската история, Алексанян обясни, че Плиска е родина на кирилицата и е редно в Плиска да има паметник на кирилицата.

„Аз го наричам това нещо „завръщане в родината“. Кирилица тръгна от тука, обиколи целият свят и сега, както се казва, намери покой в Плиска, за да могат всички православни славяни и не само, а хора, които учат и говорят на кирилица, да идват на поклонение,” каза бизнесмена.

Буквите са ръчно изработени от камъка туф в Армения от 12 майстори под ръководството на известния в Европа скулптор Рубен Налбантян. Над тях се издига 12-метров метален кръст в основата, на който са 3-метровите фигури на създателите на азбуката, братята Кирил и Методий. Присъства и покръстителят на българите - цар Борис първи. В двореца е построен и параклис на българския владетел. В постоянна експозиция от картини представя покръстването. Автори на платната са трима известни художници Иван Узунов, Михаела Михайлова и Вальо Гюлешев.

Официалното откриване на Двореца на кирилицата ще бъде на втори май, денят, в който се провежда традиционният събор на Плиска.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 26-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.82549 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2837 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00003 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net