Томислав Дончев: Има междинен вариант - оставка на правителството през септември

06-08-2020

След като премиерът Бойко Борисов заяви вчера, че е готов да се оттегли, като правителството продължи да работи, тази сутрин се събра Съветът на управляващата коалиция. 

Вицепремиерът Томислав Дончев обобщи по-рано днес обсъжданите варианти в телевизионно интервю:

'Има и друг вариант, министър-председателят подава оставка, завърта се рулетката и ако в рамките на този парламент се сглоби някаква друга конструкция, ще има правителство, ако не, няма да имаме. Има един междинен вариант, той беше анализиран в последните няколко дни, примерно оставка в края на месец септември с единственият аргумент, за да може Народното събрание, в рамките на септември, да приеме всички закони, темата не е правителството, тук темата е Народното събрание, за да може Народното събрание да приеме всички важни закони, които биха ни позволили да влезем в есента и в зимата много по-подготвени.'

Вчера вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви пред актива на ГЕРБ, че правителството ще изкара пълния си мандат.

Днес вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова заяви в Пловдив, че е готова да участва и в правителство с премиер, различен от Бойко Борисов: 

'Аз съм готова да участвам във всяка ситуация в правителството, стига да мога да съм полезна на хората, на гражданите и на бранша. Ние трябва да се обединим и да правим така, че България като туристическа дестинация и въобще туризмът е много структуроопределящ отрасъл за българската икономика. Знаете, че туризмът дава над десет процента от БВП и ние не можем да подценим тези възможности'.

Все още няма окончателно решение по обсъжданите варианти.

В сряда, 5 август, премиерът заяви, че е готов с варианти, включително и да се оттегли от поста, но да бъде запазено правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти. Борисов обаче подчерта, че все още не е взел решение и ще разговаря с коалиционните партньори, за да се търси изход от ситуацията.Обменни курсове на БНБ за днес 27-09-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.68113 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.14119 BGN
  • chf 1 CHF = 1.81129 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net