Шефът на ЕЦБ Кристин Лагард поздрави България за влизането в ERM2

14-07-2020

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард по повод приемането на България в чакалнята на еврозоната. Кристин Лагард изрази своите поздравления лично към премиера Борисов и правителството за приемането в чакалнята на еврозоната и за водената от правителството фискална политика.

„Това е голяма стъпка по пътя на България към еврозоната“, отбеляза председателят на ЕЦБ и добави, че европейската валута свързва повече от 340 милиона души в Европа. Министър-председателят Борисов посочи, че тази стъпка е от значение за утвърждаването на авторитета на България в международен план, което е важно за кредитния рейтинг на държавата, за инвеститорския интерес и за устойчивостта на българската банкова система.

Междувременно от БНБ съобщиха, че България се присъединява към единния механизъм за преструктуриране. Неговата цел е да защитава финансовата стабилност и данъкоплатците чрез подготвяне на планове за преструктуриране на проблемни банки. От БНБ посочват още, че от 1 октомври тази година Европейската централна банка ще упражнява пряк надзор върху българските значими финансови институции.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 16-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83543 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.29006 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01114 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net