Парламентът избра Диана Ковачева за омбдусман

21-05-2020

Парламентът избра единодушно Диана Ковачева за омбдусман. БСП също даде своята подкрепа и кредит на доверие.
За  кандидатурата на Ковачева гласуваха 173  народни представители, трима се въздържаха.
Ковачева зае поста на национален омбудсман през септември миналата година, за да довърши мандата на Мая Манолова, която подаде оставка заради участието й в кметската надпревара за София.
Мандатът на омбудсмана е пет години, а Ковачева е четвъртият титуляр  за този пост. БСП подкрепи нейната кандидатура. Депутатът Васил Антонов поясни, че социалистите са се убедили в нейните качества от работата й в институцията и доброто впечатление за надпартийност и експертност.
'Добър плюс във вашата работа бяха, разбира се и ограничаване на някои лоши практики при съдебните изпълнители, промените, които настъпиха при ограничаване на някои от таксите за банките. Вие заявихте, че ще надградите всичко добро, което досега отстоявахте.'
БСП разчита, че в новият си мандат Дияна Ковачева ще скъси пътя  при подаването на сигналите на гражданите и тяхната проверка.
Новият омбудсман положи клетва пред депутатите и заяви, че доверието задължава след 15 години работа на институцията.
'Омбудсманът трябва да има нещо от ренесансовата вяра, че човека е в центъра на вселената, но също така трябва да има здрав разум, професионален подход и съзнанието, че заема тази позиция, за да бъде полезен на хората. С всичките си сили ще отстоявам правата и свободите на гражданите', заяви Ковачева.
Днес депутатите ще разискват и измененията в закона за Държавна агенция „Разузнаване“, с които сред дейностите на разузнаването изрично се включва придобиването на информация за хибридни атаки и асиметрични рискове и заплахи, както и организиране и осъществяване на собствени комуникации за разузнавателни цели. Със законопроекта се правят промени и в закона за ДАНС, като се дава право на агенцията да извършва проверки за установяване самоличността на лица.
Правят се и промени в закона за противодействие на тероризма, с които се създава междуведомствено звено, в което ще участват органи и структури на прокуратурата, МВР, ДАНС, цивилното и военното разузнавания и митниците.
Други изменения се правят и в Закона за движение по пътищата, с които се предвижда определени структури на Държавната агенция „Разузнаване“ и служба „Военна информация“ да ползват специален режим на движение за обезпечаване на сигурността при транспортиране на оперативни пратки, съдържащи разузнавателна информация.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83147 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.2841 BGN
  • chf 1 CHF = 2.01549 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net