Удължиха с 6 месеца валидността на личните карти и шофьорските книжки

26-03-2020

6 месеца допълнително ще важат личните карти и шофьорските книжки, които изтичат в периода от 13 март до 31 октомври. Това посочиха директорът на дирекция „Български документи за самоличност“ Светлана Ценева на брифинг в Министерския съвет. Документите, обаче, ще важат само на територията на България.

Ценева обясни, че по желание гражданите могат и в момента да си издадат нови документи. Тя посочи, че на 9 март е имало приети 5691 лични карти, 4302 паспорта и 1269 шофьорски книжки, докато на 23 март числата са били, съответно, 1071, 295 и 271. „Имаме рязък спад в последната седмица, което значи, че режимът, който е въведен, се спазва от гражданите“, отбеляза директорът на „Български документи за самоличност“.

Тя беше категорична, че всички органи, банки и т.н. са запознати със служебното удължаване на срока на документите.

За документите на българите в чужбина отговаря МВнР, като там, където има работещи консулски служби, нашите сънародници могат да подават заявления.

В същото време, документите на пребиваващите у нас граждани на ЕС ще бъдат с удължена валидност, посочи Николай Николов от Дирекция „Миграция“. Временно пребиваващите ще могат да подават документи 14 дни след края на извънредното положение. Много турски студенти в момента са в родината си и им изтича срокът на пребиваване у нас, но след извънредното положение ще могат да влязат без нова входна виза, даде пример той.
Туристите при основателна причина също ще могат да удължат престоя си у нас.

Що се отнася до незаконно пребиваващите чужденци у нас, Николов посочи, че в центровете в София и в Любимец в момента има под 100 такива лица. Всеки новопостъпил се поставя под карантина под медицински контрол.

Удължават се и сроковете по разрешителните за търговия, придобиване, съхранение, употреба и ремонт на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехника, заяви и инсп. Дамян Димов от дирекция КОС към Националната полиция.Обменни курсове на БНБ за днес 10-04-2020

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.79979 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.23358 BGN
  • chf 1 CHF = 1.85246 BGNBulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2020 BulNews.Net