Омбудсманът Диана Ковачева иска закриването на Софийския затвор

11-02-2020

Омбудсманът Диана Ковачева поиска закриване на Централния софийски затвор и на затворническите общежития 'Кремиковци'- София и 'Керамична фабрика' - Враца заради лошите материално-битови условия в тях. Това тя направи по време на представянето на годишния доклад за 2019 г. на омбудсмана като национален превантивен механизъм.

'Тази препоръка е важна, защото всъщност там материално - битовите условия са много лоши. Те са пренаселени. За съжаление, има хлебарки, дървеници, има проблем с хигиената. На практика, по този начин се нарушават основни права. В тези места няма достъп на светлина, няма достатъчно  достъп на чист въздух и това, на практика, специално за софийския затвор, не може да бъде поправено. Както знаете, той е паметник на културата, което означава, че наистина спешно трябва да се търси вариант за намирането на друго място за преместването на хората, които се намират там', заяви Ковачева.

Диана Ковачева обърна внимание и на резидентната грижа.

„Тя придоби публичност във връзка с проверките в домовете за хората с деменция. Една от основните констатации, които правим е свързана с бавния процес по деинституционализация, който се предвижда да приключи през 2035 г. За нас това е много дълъг срок при наистина крещящо тежки условия, които се изразяват, не само в пренаселеност и в лоши битови условия, но те се изразяват и във факта, че има недостатъчно добра грижа“, коментира още Ковачева.
За нея остава проблем и построяването на къщичките, които сега ще се строят, тъй като те ще се намират на местата на сега съществуващите домове, които според нея, са отдалечени от градовете.

Ковачева подчертава още, че психиатричната грижа се нуждае от спешна задълбочена цялостна реформа.

„Тази реформа се развива в последните 15 години и като че ли не сме постигнали много сериозен успех, както и по отношение на финансирането ѝ. Там един храноден излиза около 1,92 лв., което прави около 63 ст. на ядене, което според мен е крайно недостатъчно, за да се осигури здравословна и питателна храна за лицата с психични отклонения. За сравнение – издръжката на затворник за храна е 4 лв. на ден“, посочва тя и добавя, че психиатрите се извършват и несвойнствени услуги като настаняват за повече от година и половина болни и дава пример с Карлуково, където лечебното заведение се е превърнало в дом за 40 души, а в Кърджали 30, при условие, че Законът казва, че престоят в тях може да бъде между 3 и 6 м.

„Това нарушава правата на болните, но също така поставя и самите психиатрии в затруднено положение, тъй като една такава трайна грижа води до трайно институционализиране, а също е свързано и с финансови ресурси. Трябва да се разкрият нови социални услуги, които да поемат тези хора, защото те са с психични отклонения“, каза в заключение омбудсманът.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net