Намериха вода за Перник: от водопреносната мрежа на София

18-01-2020

На извънредно заседание при премиера днес беше решено да се подава вода за Перник от язовира Белмекен откъм язовира Бели Искър. Количествата ще са 700 хиляди кубически метра на месец. Ще бъде използвана ВиК инфраструктурата на София. Ще бъде построен нов водопровод през Мало Бучино до Перник с дължина 13 километра и половина и така ще бъдат осигурени необходимите количества вода за Перник.

Работата по това насочване е започнала преди 2 месеца, а мярката ще действа следващите няколко месеца.

Още в понеделник ще се поиска разрешение от столичния общинския съвет  за ползване на водопровода, за което ще се плаща.

„Софийският водопровод ще даде възможност да прекараме вода от Белмекен за Перник. Казвам това, за да не почнат спекулации, че водата на София ще отиде в Перник“, заяви премиерът Бойко Борисов на среща в Министерски съвет, посветена на търсене на решения на водната криза в Перник.

На срещата в Министерския съвет присъстваха министрите на околната среда и водите Емил Димитров, на икономиката Емил Караниколов и на енергетиката Теменужка Петкова, кметовете на Перник и на София - Станислав Владимиров и Йорданка Фандъкова, областният управител на Перник Емил Костадинов, представители на държавната и общинската администрация.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 25-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83027 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.27568 BGN
  • chf 1 CHF = 2.00105 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net