Още 4 нови огнища на африканска чума по свинете, засегнат е още един свинекомплекс

08-01-2020

Четири нови огнища на Африканска чума по свинете констатира Българската агенция по безопасност на храните. Положителните резултати от пробите са потвърдени от Националната референтна лаборатория. Едно от огнищата е в индустриална ферма в с. Брестак в област Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 свине.
 
Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в шуменското село Никола Козлево. БАБХ извършва проследяване на движението на животните от и към засегнатия животновъден обект за най-малко 35 дни, предхождащи датата на потвърждаване на заболяването на прасетата. Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак, което наложило да бъде забранено движението на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.
 
Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово, общ. Вълчи дол, обл. Варна. Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона.
 
Ново огнище е регистрирано и в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с село Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 прасета.
 
Друго огнище е констатирано във фамилна ферма в габровското село Гергини, където се отглеждат 29 прасета. Вирусът е открит и в лично стопанство тип „заден двор“ в село Боров дол, община Твърдица. Предприети са мерки за умъртвяване на животните в четирите стопанства и предпазните 3-километрови зони.

 

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 20-05-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.80361 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28258 BGN
  • chf 1 CHF = 1.98461 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net