Първият ден от болничния няма да се плаща

14-11-2019

Първият работен ден от болничния ще е за сметка на служителя и няма да се плаща нито от работодателя, нито от държавата. Това решиха управляващите от  ГЕРБ и 'Обединени патриоти' на коалиционен съвет.

Ако бъде приета от Народното събрание, новата мярка влиза в сила от 1 януари. Тя ще влезе като промяна в Закона за бюджета.

В края на септември Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) предложи първите три дни от болничния на служителите да не се плащат. В момента те се покриват от работодателя, а след третия ден разходите се поемат от Националния осигурителен институт (НОИ). Бизнесът обаче заяви, че служителите злоупотребяват, а всяка година 'се крадат' 50 милиона лева годишно от работодателите заради фалшиви болнични.

От изказването на председателя на НФСБ Валери Симеонов се разбра, че вторият и третият ден от болничния ще бъдат изплащани както досега - от работодателя и в 70 процента от дневното възнаграждение.

От КНСБ определиха това решение като 'несъгласувано' и 'некоментирано'. Оттам обясниха, че няма как да приемат такова решение, тъй като по този начин няма как да се спре фалшифицирането на болнични.

Депутатите от двете парламентарни формации не пожелаха да уточнят кой е вносител на предложението.

viber


Обменни курсове на БНБ за днес 19-04-2024

  • euro 1 EUR = 1.95583 BGN
  • usd 1 USD = 1.83594 BGN
  • gbp 1 GBP = 2.28431 BGN
  • chf 1 CHF = 2.02049 BGN



BulNews.net - Новините от България и света - факти и събития.

© 2024 BulNews.Net